SENSE OF ART

SEMUA ORANG BOLEH BELI KAMERA ,
TAPI TAK SEMUA ORANG BOLEH JADI PHOTOGRAPHER YANG BAEK.

SEMUA ORANG MAMPU JADI SEORANG PHOTOGRAPHER ,
TAPI TAK SEMUA MAMPU HASILKAN IMEJ YANG TERBAEK.

IMEJ YANG ADA SENTUHAN NILAI SENI
" SENSE OF ART ... "

OLEH : YAMAN IBRAHIM

Pages

GILA LENSA GILA FOTO

My photo
taiping, perak, Malaysia
email : nizanpictures@gmail.com Phone No : 0175640074 / 0136716961

Saturday, April 9, 2011

TIPS DARIPADA NADZLI AZLAN

Sedikit tips oleh Saya yg tak se-Hebat mana ni !




Haaaa , tgk tajuk entry nih mcm poyo dak ? hahaha . wat dunno ja .

oke entry kali ni dibuat berdasarkan suggestion papa khai kt aku . dia mintak aku buat tutor handling "pistol" untuk dapatkan shot terbaek dgn ber"lapik"kan gmbo2 yg manthopp ! p/s ; gmbo aku manthop ka ? haha .
pasai tuh hampa lahh yg nilai oke ?
hihi .

oke , untuk first skali action yg akan aku buat kalo nk menembak , aku akan check MODE yg aku guna .
(sedikit reference melalui gmbar)

and untuk entry kali ni aku ajarkan cmana aku slalu buat untuk amek gmbar Landskap .

Check "ISO" .
sedikit reference about "ISO" .

Speed of the film = internasional standard untuk sensitifnya film. contoh: ISO 400 lebih sensitif daripada ISO 200, ISO 200 lebih sensitif daripada ISO 100, dan seterusnya.
lebih mudahnya akan saya terangkan lagi,jadi ISO yang kecil angkanya misal 100,hasil gambar akan lebih cerah,tidak grainy dan "bising" (bintik-bintik pada gambar/foto) jadi ISO 100 bisa di gunakan bila dalam keadaan cahaya di sekitar anda memadai untuk masuk kedalam sensor.
sebaliknya bila keadaan gelap anda pasti akan kekurangan cahaya,jadi anda bisa menggunakan ISO 800 keatas,seiring kenaikan ISO akan mempengaruhi foto anda(semakin besar ISO gambar akan jelek/muncul bintik (grainy), hal tersebut bisa anda atasi bila anda menggunakan Speedlite (Flash Internal/built in,atau Flash eksternal ) "
okay untuk ISO , kalau kt Nikon D5000 yg aku guna , boleh tukar kt sini .
tp mcm biasa , setiap camera ada berlainan Jumlah ISO dia . 
mcm Nikon D5000 , ISO yg ada dari 100 <--> 3200 ! (yg Lo1 etc tuh suma camera ada kot rasanya)


Okay , lepas ISO kita singgah plak kt shutter speed .
haa yg nih pn pnting . juga ada sedikit reference .

" Shutter Speed = bukaan berapa lama film menerima cahaya sewaktu diafragma di buka; dalam ukuran 2s, 1/250s ,1/500s, dan seterusnya (s = seconds, detik) ,agar mudah di mengerti; di dalam view finder anda akan tampak tanda "S" kemudian di ikuti angka 1/250s dll,bila anda mengganti speednya,yang dimaksud 1/250 atau yang ber  tanda 1 per, adalah kecepatan terbukanya penutup lensa anda saat menerima cahaya masuk ke sensor,sangat cepat.
Shutter speed 2 (semakin cepat shutter speed, cahaya yang di peroleh film akan semakin sedikit, lebih untuk ke FREEZE MOTION, yakni untuk membekukan gerakan)
tetapi bila tidak ada tambahan 1 per,didepan nominal itu kecepatan normal seperti 1 S,3 S,5 S.dst.
Urutan Shutter Speed dalam perbedaan ukuran satu stop adalah:

1/8 -> 1/15-> 1/30 ->1/60 ->1/125 ->1/250 ->1/500 ->1/1000 (dalam detik) "

then untuk shutter speed plak , cara untuk tukar dia mcm nih .

gerakkan "gear' nih ke kiri untuk naikkan shutter speed dan ke kanan untuk kurangkan shutter speed . faham kan ?

okayy next is aperture , reference ~~

" Aperture @ F-stop = bukaan diafragma lensa biasanya dalam ukuran f/2.8, f/5.6 dan seterusnya , makin kecil angka diafragma maka makin besar bukaan diafragma lensanya(Over exposure,cahaya yang masuk kedalam sensor SLR anda akan banyak sehingga gambar menjadi terang),sebaliknya bila semakin besar angka diafragma maka makin kecil bukaan diafragma lensanya(Unde exposure,cahaya yang masuk kedalam sensor SLR anda sedikit,maka gambar akan menjadi gelap) "

faham dah ? haa untuk tukar aperture pulak mcm nih .




okayy nmpk button + - tu ? haa tekan button tu SAMBIL tolak "gear" yg sama masa kita guna untuk naek/turunkan shutter speed tadi tuh . rasanya faham kot kan ?

hehe then lepas tuh untuk ambik gmbar Landskap mcm biasa , kita tukar dulu kontrol gambar ke LS (Landskap) .

lepas tu , kalau rasa rajin , cuba2 tukar White Balance untuk tgk yg mana yg akan buat gmbar cntik .
tp slalunya WB ni aku gunakan AUTO ~

lepas dah siap setting smua nih , mulakan menembak . 
untuk Focus plak kalau nk shot gmbo Landskap gunakan Auto-Focus pn dah cntik . 

okayy , skarang tgk hasil gmbo Landskap yg baru baru ni ditangkap masa sunset 1 April 2011 .
tempat ; R & R Bagan .

and setting untuk gmbar ini adalah ;

Focal length 32mm
ISO - 200
Exposure Time / shutter speed - 1/50sec
F-stop / aperture - f/7.1
WB - AUTO
Picture Control - LS

dan sedikit touch up di picnik .

inilah hasilnya .

sila komen ;) hahahaha !

apa2 pun mekaseh sbb sudi membaca karangan merepek+merapu+merapan yg dtg bersama sama harapan ini dapat membantu kalian smua dlm fotografi . ;)

with love ; nadzli.azlan

2 comments:

  1. elok la sgt.. jmpa kawan sekepala.. hahaha..salam ziarah!

    ReplyDelete
  2. bro..buang verification word tuh


    jom baca dan komen Tutorial buang verification

    ReplyDelete